Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja, na dan osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), još od 1948. godine. Odabirom ovogodišnje teme – sigurnost hrane – WHO želi podići svijest o ovom javnozdravstvenom pitanju globalnog značaja te ukazati na važnost i ulogu svih dionika u prehrambenom lancu – od uzgajivača, prerađivača, proizvođača do prodavača i potrošača te državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane i akademske zajednice.

Hrvatska agencija za hranu (HAH), kao institucija koja obavlja znanstvene i stručne poslove iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje, te je nacionalna referentna točka za procjenu rizika u području sigurnosti hrane i hrane za životinje u RH, sudjeluje u različitim aktivnostima koje su predviđene ovogodišnjim programom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. HAH će kroz brošuru Sigurnost hrane u mom domu dati savjete građanima kako pravilnim rukovanjem hranom mogu znatno smanjiti rizik za svoje zdravlje.

Centralno obilježavanje Svjetskog dana zdravlja započinje sa „Zdravim doručkom“ koji će se održati od 09,00 do 10,00 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 12, Zagreb, a nastavlja se skupom u 12,00 sati, u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Rockefellerova 4, dvorana A. Tom prilikom će predstavnici institucija iz sustava sigurnosti hrane u RH iznijeti stavove i izazove iz svog djelokruga, što će poslužiti kao temelj za raspravu o odgovornostima pojedinih dionika, s posebnim osvrtom na ulogu akademske zajednice u sigurnosti hrane.

Više informacija o Svjetskom danu zdravlja pročitajte na:
http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2015/en/

WHO u edukativnim materijalima 5 ključeva za sigurniju hranu objašnjava osnovne principe kojih bi se svi trebali pridržavati kako bi spriječili bolesti porijeklom iz hrane:

POVEZNICA

izvor: hah.hr

SHARE IT: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.