Dana 14.10.2014. u maloj dvorani Gradske knjižnice Koprivnica održano je informativno edukacijsko predavanje u organizaciji Udruge za zaštitu potrošača Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta ”Abeceda potrošača”. Predavač je bio Igor Vujović, istaknuti član, tajnik i savjetnik Udruge za zaštitu potrošača ”Potrošač” iz Zagreba. Odlukom Europske komisije u Bruxellesu dana 04.10.2013. gospodin Igor Vujović je imenovan kao predstavnik Republike Hrvatske u ECCG (European consumer consultative group). ECCG je najviše savjetodavno tijelo Europske komisije smješteno u Bruxellesu za prava potrošača koje se sastoji od 28 članova, predstavnika država članica EU.

Nakon što je ove godine donešen novi Zakon o zaštiti potrošača glavna tema predavanja su bile odredbe novog zakona i kako primjeniti te članke zakona na riješavanje problema s kojima se potrošači najviše susreću u praksi. Najčešći problemi su reklamacije neispravnih proizvoda i postupak nadoknade štete, ugovaranje ugovora na daljinu i van poslovnih prostorija trgovca u kojima ima najviše nepoštene poslovne prakse i problem ovrha nad građanima i telekomunikacije.

150113-predavanje-2Poseban osvrt je bio na problem novih distributera električne energije u Hrvatskoj (u KC-KŽ županiji najviše pritužbi potrošača je na RWE-energija d.o.o.) čiji prodajni agenti lažnim podacima, lažnim predstavljanjem i manipulacijom naročito pučanstva srednje i starije dobi dolaze do podataka i na taj način prebacuju korisnike na novog distributera za kojeg korisnici nisu niti svjesni sve dok nakon nekog vremena ne dobiju obavijest o prelasku na novog distributera. Mi sve korisnike koji se jave u Udrugu savjetujemo kojim načinom mogu vratiti prijašnje stanje i to se riješava 100% ali mnogo korisnika ne reagira i ostaje trajno protiv svoje volje kod novog distributera. Nedavno smo imali sastanak sa pomoćnikom Ministra gospodarstva Ismarom Avdagićem u Varaždinu koji je obećao riješavanje tog problema na državnoj razini.

Nakon što smo u kratkom roku od mjesec dana održali dva uspješna predavanja u sklopu projekta u Koprivnici s renomiranim predavačima predstavnicima Udruge ”Potrošač” Zagreb Ilijom Rkmanom i Igorom Vujovićem u Udruzi ćemo se zalagati da nastavimo i dalje s održavanjem predavanja s renomiranim predavačima na temu zaštite potrošača na dobrobit cjelokupnog pučanstva Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

SHARE IT: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email

Related Posts

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.